Problem z panelem galerii Fancybox – PHP Fusion v9 Witam, mam problem z panelem galerii Fancybox dla CMS PHP Fusion v9.
Zainstalowałam panel ze strony autora: https://phpfusion9.pl/artykul/11/pane... Początkowo wszystko działało poprawnie, jednak po pewnym czasie panel przestał działać, mimo że nie wprowadzałam żadnych zmian bezpośrednio we wtyczce.
Jedyną modyfikacją, jaką wykonywałam, była edycja pliku layout.php, zgodnie z poradnikiem zamieszczonym na stronie: https://phpfusion9.pl/ Zmiany te miały na celu przyspieszenie ładowania strony. Czy modyfikacja pliku layout.php mogła spowodować konflikt z panelem galerii?
Jeśli tak, na co powinnam zwrócić szczególną uwagę lub jak poprawnie połączyć te rozwiązania?
Fancybox – możliwy konflikt po modyfikacji layout.php (PHP Fusion v9)
Tak, modyfikacja pliku layout.php mogła spowodować problem z panelem galerii Fancybox, nawet jeśli sama wtyczka nie była zmieniana. W PHP-Fusion v9 wiele paneli jest zależnych od tego, w jakiej kolejności ładowane są skrypty JavaScript.
1. Zależność Fancybox od jQuery
Panel Fancybox wymaga biblioteki jQuery i musi być załadowany po niej. Jeżeli w layout.php zmieniono sposób ładowania skryptów (np. przeniesiono je do stopki lub dodano optymalizację), mogło dojść do sytuacji, w której Fancybox uruchamia się, zanim jQuery będzie dostępne.
Dla mniej zaawansowanych:Jeśli Fancybox „nie widzi” jQuery – przestaje działać.
2. Zmiany w strukturze HEAD i FOOTER
Panele w PHP-Fusion korzystają z wbudowanych funkcji CMS (np. dodawania kodu do sekcji HEAD lub FOOTER). Jeżeli w layout.php:
usunięto lub przeniesiono część kodu HEAD
zmieniono sposób renderowania strony
To skrypty Fancybox mogą się nie załadować, mimo że panel jest widoczny w systemie.
W przypadku PHP-Fusion takie zmiany mogą powodować konflikty, ponieważ CMS sam zarządza ładowaniem paneli i dodatków.
4. Jak szybko sprawdzić przyczynę
Najprostszy test:
przywrócić oryginalny plik layout.php
sprawdzić, czy Fancybox ponownie działa
Jeśli po cofnięciu zmian panel działa poprawnie, oznacza to, że konflikt znajduje się w modyfikacjach layout.php. Lub zmodyfikuj panel zgodnie z dokumentacją.
Nie masz dostępu do przeglądania załączników
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum. nie możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum. nie możesz odpowiadać na posty w tym wątku dyskusji. nie możesz rozpocząć ankietę na tym forum. nie możesz dodawać załączniki w tym forum. nie możesz pobierać załączniki na tym forum.